Sertifikalar
Image 01 Image 01 Image 01 Image 01 Image 01 Image 01 Image 01 Image 01 Image 01 Image 01

 

 

 
SERTİFİKALAR

Küresel Organik Tekstil Standardı (GOTS) - 2007’den Bugüne

Global Organic Textile Standartı (GOTS) , organik liflerlerden yapılan tekstil ürünleri için, dünyanın önde gelen proses standartı olarak kabul edilmiştir. Yüksek seviyede çevresel kriter olarak tanımlanmasının yanı sıra olabildiği kadar sosyal kriterler ile bütün organik tekstillere değer sağlama gereksinimlere uyması ile de tanımlanır. Standartın amacı, dünya çapında kabul görmüş, hammaddenin hasatından, çevresel ve sosyal sorumluluklardan, üretimden müşteriye inandırıcı, güvenilir etiketlemeye kadar organik tekstil durumunu garantiye almaktır.

Tekstil işletmecileri ve üreticilerine, organik kumaşların ve pantolonların tek bir sertifika ile kabul görmüş bütün büyük pazarlara ihracatına izin verilir. Bu standart, iplik, kumaş, kıyafetler için lif üretimi ve ürünlerin yüzeyleri, prosesleri, üretimleri,  paketlenmeleri, etiketlenmeleri, ihracatları, ithalatları ve bütün bu organik lif üretimlerin dağıtımları içindir.

Versiyonun başlangıcından 6 sene sonra, Version 3.0  1 Mart 2011’de yayınlandı. Dünya çapında uygulanabilirliğin ve doğrulanabilirliğin yanı sıra yüksek ekolojik ve sosyal gereksinimler, güvenilirlik başarısı ve kriterlerin şeffaflığı için güncellenmiştir.

Küresel Geri Dönüşüm Standardı - 2011’den Bugüne


Bu standart, tekstil sektöründe ve ötesinde belirli bir üründeki geri dönüştürülmüş parça veya diğer girdi miktarını doğrulamak amacıyla geliştirildi GRS, sertifikalı ürünler için izleme ve takip prensibine bağlıdır. Ayrıca, sanayi sektörünün önde gelen üyelerinin istekleri doğrultusunda, sosyal ve çevre kriterleriyle bağlantılı konular oluşturulmuştur. Diğer bir seçenek de bu işlem belgesinin hayata geçirilmesi için bu standardın geliştirilmesinin sağlanması olmuştur. Bu gelişim, tedarik ve değer zincirlerinin her ikisi de dahil, başka onaylı nihai ürünlerin bütünlüğünü sağlamak için, üstün görüntüleme ve kontrol mekanizması sağlamaktadır.

GRS, geri dönüşümlü girdi içeren ürünlerin üretimini ve satışını yapan şirketler için kurulmuştur. Bu standart tüm tedarik zinciri, izlenebilir konuları, çevre prensipleri, sosyal gereklilik ve sınıflandırmaları kapsamaktadır.

GRS, 2008’de Control Union Gözetim ve Belgelendirme Şirketi tarafından geliştirilmiştir.2011’de bu standartın yetkisi Textile Exchange’e (TE) verilmiştir. Mart 2012’de TE, 1 Haziran 2012’de yürürlüğe giren GRS Versiyon 2.1’i piyasaya sürmüştür.

OEKO-TEX STEP SERTİFİKASI

Oeko-Tex Step (Sustainable Textile Production) tekstil ve giyim endüstrisinde çevre dostu ve sosyal sorumluluk üretim tesisleri için dünya çapında bir sertifikasyon sistemidir. STeP , 1995'te tanıtılan Oeko-Tex Standard 1000'in 2013'te yeniden markalaşmasıdır.

Bugün artık tüketiciler sadece sağlık açısından zararlı olmayan yüksek kaliteli tekstil ürünleri talep etmiyor, aynı zamanda satın aldıkları ürünlerin çevre dostu olup olmadıklarına ve sosyal sorumluluk yönlerinin bulunup bulunmadığına da dikkat ediyorlar.

OEKO-TEX®, sürdürülebilir üretim gereksinimlerini başarıyla karşılayan markalara, perakendecilere ve imalatçılara destek olmayı amaçlayan yeni bir belgelendirme sistemi sunmaktadır. Bu sistem, tekstil zinciri içerisinde yer alan şirketlerin söz konusu gereksinimleri karşılama yönündeki taahhütlerini açık ve şeffaf bir şekilde yerine getirdiklerinin kamuoyu nezdinde ispatı niteliğindedir.

Made in Green by Oeko-Tex , sürdürülebilir şekilde üretilen ve Oeko-Tex kriterlerine göre zararlı maddeler için test edilmiş tekstil ürünleri için bir etikettir. Spesifik olarak, tekstil ürünü , Oeko-Tex tarafından Standart 100'ün gerekliliklerine uygunluk açısından başarılı testlerden geçmiş olmalıdır ve ürün, bileşenlerinin ve öncüllerinin çoğu , Oeko tex tarafından denetlenmiş ve STeP sertifikalı şirketler tarafından üretilmektedir.

Oeko-Tex 100 Standardı – 2003’ten Bugüne

Oeko-tex Standart 100, belirli kimyasalların kullanımını kısıtlayan tekstil hammaddesi için gerekli bağımsız test ve onaylama sistemidir. Zararlı maddeler için uygulanan testlerin temelini oluşturan kriter kataloğu, en yeni bilimsel bulgulara dayanmaktadır ve sürekli güncellenmektedir, tekstil ürünlerinin insan sağlığı için güvenliği gösteren testlerin her yıl daha da arttığı görülmektedir.

Test kriterleri ve test metodları, uluslararası standartlarla belirlenmiş ve perakendecilikte satın alma ve gönderme şart ve koşullarının nasıl olduğunu da oluşturmuştur. 51 bini aşan sertifika, milyonlarca farklı bireysel ürünler ve dünya çapında yaklaşık 6,500 şirket ile Oeko-Tex Standard 100, tekstil ürünlerinde zararlı maddeleri bulmak için kullanılan en başarılı ve en iyi bilinen etiket haline gelmiştir. Oeko-Tex etiketi, müşteri için kriter olarak tanınmakta ve üretici için de ek kalite güvencesi sağlamaktadır. Bu kavram tekstil üretim zinciri süresince güvenlik standardı haline gelmiştir ve üretim proseslerinin her aşamasında oluşabilecek zararlı maddelerin kontrolüne olanak sağlamıştır. Bağımsız Oeko-Tex enstitüsü tarafından alınan test örneklerinden, ph değeri, içerdiği formaldehit, pestisitlerin varlığı, çıkartılabilir ağır metaller, klorlu organik taşıyıcılar ve pentaklorofenol, tetraklorofenol gibi koruyucular belirlenir.

ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemleri Sertifikası

Bu sistem, sera gazı emisyonlarının ve maliyetlerin azaltılması üzerine odaklanan etkili enerji yönetim sisteminin kurulmasına yardımcı olur. ISO 50001, Enerji Yönetim Sistemini iyileştirir, kalıcı hale getirir, uygular ve oluşumu için gerekli koşulları sağlar.
Standart, bilinen uluslararası standartlar ve uygulamalar üzerine oluşan en yeni ve en iyi uygulamaları temsil eder. Bu standart, şirketlere enerji politikasını geliştirmesi ve uygulamasında yardımcı olurken, enerji tüketimi için programları, hedefleri, enerji yönetim araçlarını ve temel alanların belirlenmesini kapsamaktadır.

ISO 14001:2004 Çevre Yönetim Sistemleri Sertifikası - 2008’den Bugüne

Dünyamızda kaynakların sınırlı olup günden güne yok olduğu ve sınırlandığı ve insanların etkisinden dolayı küresel problemlerin oluştuğu açık bir şekilde görülmektedir. İhtiyaç duyulan tek şey, çevresel etkilerin yasal uygulamalar yerine toplum dinamikleri tarafından kontrol edilebilmesidir.

Standart, çevre performans gerekliliklerini kesin bir şekilde vurgulamaz fakat onların çevresel yönetim sistemlerini geliştiren yardımcı organizasyonlara taslak olarak hizmet eder. ISO 14001, çevresel ve ekonomik hedefleri olan yardımcı şirketler ve diğer yönetim faaliyetlerini bir araya getirebilir.

Şirketlerde ki, ISO 14001:2004 Çevre Yönetim Sistemleri, çevre performansların devamlılığını üretim ve/veya servis sırasında iyileştirmek ve kirliliği önleyen çalışmalara katılmak, yasal sınırlılıklara uymak, etkileri kontrol altında tutmak, süreçlerde ki çevresel etkilerin değerlendirilmesi ve kararında baş sırada gelmektedir.

Organik İçerik Standardı (Önceki adı: Organic Exchange Standardı) - 2009’dan Bugüne


Organik İçerik Standardı, bir Textile Exchange standartıdır. Textile Exchange 2002 de Organic Content olarak başlayan kar amacı gütmeyen küresel bir organizasyondur. Çiftçiler, üreticiler, markalar ve perakendeciler ile ortaklık içinde olan Organic Exchange, organik pamuk pazarında 2001 yılında 240 milyon dolardan 6,8 milyar dolara büyüme gösterdi. Textile Exchange, dünya genelinde yaşam kalitesini arttırmak, çevreyi yenilemek ve materyal değişimi sağlamak için tekstil zincirinde sürdürülebilirlik faaliyetlerini canlandırmayı hedefler.

Organic Content Standart (OCS), şirketlerin verilmiş organik büyüme miktarını doğru şekilde belirleyen nihai üründe 3. şahısların tetkikleri için bir araç sağlayan koruyucu standartın gönüllü bir zinciridir. OCS, Content Claim Standartı’nın (CCS) koruma gereksinimleri zincirinin temelini oluşturur.

Önceki OE Standardı ile arasındaki temel fark, artık organik olarak yetiştirilen içeriklerin tamamının kullanılabilir olması, kullanılabilecek organik içeriğin organik pamuk ile sınırlı olmamasıdır. Standard hala iki etiketleme seçeneğini kullanıyor:
OCS 100 - %100 Organik girdi için,
OCS Blendend - Karışım kompozisyonları için.

Recycled Claim Standard

The U.S. Cotton Trust Protocol (RCS)

Fair Trade

SIFIR ATIK BELGESİ